Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Campurkan kesemua bahan-bahan dalam satu mangkuk dan gaul dengan rata.Biarkan selama 10 minit sebelum dihidangkan.
Perhatian :
Hidangan ini tidak perlu dimasak, oleh itu bahan-bahan yang disediakan mestilah segar dan telah dibersihkan.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Buangkan kulit dan kepala udang. Cuci dengan sempurna. Belah udang dari kepala ke ekor. Masukkan udang kedalam basin dan perap dengan garam selama 1 minit.Tuang jus limau nipis pada udang dan campurkan bahan-bahan yang lain.Biarkan selama 10 minit sebelum dihidang.
Perhatian :
Hidangan ini tidak perlu dimasak, oleh itu bahan-bahan yang disediakan mestilah segar dan telah dibersihkan.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Isi Tuhau dihiris halus dan dijeruk dengan bahan-bahan yang lain.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Isi Buah Bambangan dihiris dan dicampur dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam.Noonsom Sada
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Ikan yang digunakan ialah jenis ikan air tawar, dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi (ditumbuk ), nasi dan garam.Campurkan kesemua bahan dan diisi ke dalam bekas botol/tajau kecil dan biarkan selama sepuluh atau dua belas hari sehingga boleh dimakan.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan buah bambangan dan ikan bakar. Biarkan mendidih selama 15 minit . Campurkan perasa dan hidangkan ketika masih panas.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang dipotong hingga wangi. Masukkan jintan hitam, jintan putih, bunga lawang, cengkih dan kayu manis. Goreng diatas api sederhana selama beberapa minit sebelum mencampur santan, gula, garam dan air asam jawa. Biarkan mendidih selama 2 minit. Campurkan ikan, kelapa parut yang digoreng, cili dan bahan perasa. Masak sehingga kering. Kemudian keluarkan dan hias dengan bawang goreng.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Basuh dan bersihkan Kima dan celur dengan air panas untuk membuang bau. Potong kepada saiz yang dikehendaki. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Campurkan Kima dengan perasa. Hidangkan ketika masih panas.
Bahan-Bahan :
Cara Menyediakan :
Giling udang dengan kelapa parut, bawang merah, bawang putih dan halia. Campurkan garam, lada putih dan bahan perasa. Gaulkan dengan senduk kayu. Ambil satu sudu besar campuran ini dan jadikan bebola. Goreng sehingga garing dan kekuningan.
Bahan-Bahan :
Bahan-Bahan yang Ditumbuk :
Cara Menyediakan :
Panaskan minyak didalam belanja dan goreng bahan-bahan yang ditumbuk dan bawang sehingga kekuningan. Masukkan ayam, serai dan kelapa parut yang ditumbuk. Gaulkan dengan sempurna. Kecilkan api dan campurkan santan, garam dan bahan perasa. Masak sehingga pekat. Masukkan daun bawang dan cili putih. Masak sehingga pekat. Masukkan daun bawang dan cili putih. Gaulkan dan biarkan mendidih selama 2 hingga 3 minit. Kemudian bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment